Управління інноваційною діяльністю підприємства: концепція та методи прийняття рішень - Шевченко, Н.Ю.; Мала, Ю.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Описано сучасні умови прийняття рішень щодо інноваційного розвитку українських підприємства та обґрунтовано необхідність побудови математичної моделі формування стратегії інноваційного розвитку. Запропоновано концептуальний підхід щодо формування інноваційної стратегії, який базується на необхідності своєчасного аналізу та прогнозування найбільш доцільних траєкторій розвитку підприємства. Представлено опис сукупності математичних методів та моделей, які представляють собою інструментарій впливу на певний об’єкт управління з метою досягнення конкретного результату інноваційної діяльності. Наведено математичну модель формування інноваційної стратегії підприємства, яка передбачає прогнозування, врахування пріоритетів та обмежень, оптимізацію критерію ефективності при визначенні споживчих властивостей інноваційної продукції та розподілі фінансових ресурсів на реалізацію альтернативних стратегій інвестиційного розвитку. Описаны современные условия принятия решений об инновационном развитии украинских предприятий и обоснована необходимость построения математической модели формирования стратегии инновационного развития. Предложен концептуальный подход к формированию инновационной стратегии, который базируется на необходимости своевременного анализа и прогнозирования наиболее целесообразных траекторий развития предприятия. Представлено описание совокупности математических методов и моделей, которые представляют собой инструментарий влияния на определенный объект управления с целью достижения конкретного результата инновационной деятельности. Приведена математическая модель формирования инновационной стратегии предприятия, которая включает прогнозирование, учет приоритетов и ограничений, оптимизацию критерия эффективности при определении потребительских свойств инновационной продукции и распределении финансовых ресурсов на реализацию альтернативных стратегий инвестиционного развития. The modern terms of making decision are described about innovative development of the Ukrainian enterprises and the necessity of construction of mathematical model of forming of strategy of innovative development is reasonable. The conceptual going is offered near forming of innovative strategy, that is based on the necessity of timely analysis and prognostication of the most expedient trajectories of development of enterprise. Description of totality of mathematical methods and models is presented, that are a tool of influence on the certain object of management with the purpose of achievement of concrete result of innovative activity. A mathematical model over of forming of innovative strategy of enterprise, that includes prognostication, account of priorities and limitations, is brought, optimization of criterion of efficiency at determination of consumer properties of innovative products and at allocation of financial resources on realization of alternative strategies of investment development.