Оцінка спроможності підприємств з позицій сприяння розвитку економіки знань в Україні та її регіонах - Подлужна, Н.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Систематизовано основні показники спроможності підприємств щодо сприяння формуванню економіки знань на рівні країни або регіону, які згруповано за критеріями – вплив інноваційних процесів; ступінь використання ІКТ; рівень освіти дітей, молоді, дорослого населення; стан науки та високотехнологічних галузей. Визначено, що для оцінки спроможності підприємств з позицій сприяння розвитку економіки знань в Україні та її регіонах не існує достатньої інформаційної бази для якісного здійснення цієї процедури. Здійснено пошук додаткових джерел інформації щодо визначення стану готовності країни до знаннєвого розвитку. Проведено аналіз діяльності п’ятнадцяти вишів України, відбір яких було здійснено за результатами рейтингу ТОП-200 у 2017 р., на основі інформації, викладеної на їх офіційних сайтах і сторінок в соціальній мережі Facebook. Систематизированы основные показатели способности предприятий по содействию формирования экономики знаний на уровне страны или региона, сгруппированные по критериям – влияние инновационных процессов; степень использования информационно-коммуникационных технологий; уровень образования детей, молодежи, взрослого населения; состояние науки и высокотехнологических отраслей. Определено, что для оценки способности предприятий с позиций содействия развитию экономики знаний в Украине и ее регионах не существует достаточной информационной базы для качественного осуществления этой процедуры. Осуществлен поиск дополнительных источников информации по определению состояния готовности страны к знаниевому развитию. Проведен анализ деятельности пятнадцати вузов Украины, отбор которых осуществлен по результатам рейтинга ТОП-200 в 2017 г., на основе информации, изложенной на их официальных сайтах и страниц в социальной сети Facebook. The main indicators of the ability of enterprises to promote the formation of knowledge economy at the level of the country or region are systematized, grouped according to the criteria - the influence of innovative processes; the degree of use of information and communication technologies, the level of education of children, youth, adult population; the state of science and high-tech industries. It has been determined that in order to assess the ability of enterprises to promote the knowledge economy in Ukraine and its regions, there is not enough information base for the quality implementation of this procedure. The search for additional sources of information has been carried out to determine the state of readiness of the country for knowledge development. The analysis of the activities of fifteen universities of Ukraine, which was selected based on the results of the TOP 200 rating in 2017, is based on information provided on their official sites and pages in the social network Facebook.