Використання даних про патенти для оцінки інтенсивності та ефективності міжнародного трансферу технологій - Ляшенко, А.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті розглядається питання можливості використання даних про патенти для оцінки ефективності міжнародного трансферу технологій. Автором обґрунтовано доцільність застосування патентної інформації для визначення перспективних напрямів інноваційного розвитку регіону або країни та для оцінки ефективності міжнародного трансферу технологій. У статті проведено дослідження динаміки винахідницької активності в Україні в регіональному, галузевому аспектах, а також за технологічними напрямами Міжнародної патентної класифікації (МПК). Також було проведено аналіз інтенсивності імпорту технологій. У результаті були виявлені тенденції винахідницької діяльності в Україні та основні напрямки імпорту технологій, визначено проблеми винахідництва і трансферу технологій в Україні та запропоновано напрями їх вирішення. В статье рассматривается вопрос возможности использования данных о патентах для оценки эффективности международного трансфера технологий. Автором обоснована целесообразность применения патентной информации для определения перспективных направлений инновационного развития региона или страны и для оценки эффективности международного трансфера технологий. В статье проведено исследование динамики изобретательской активности в Украине в региональном, отраслевом аспектах, а также по технологическим направлениям Международной патентной классификации (МПК). Также был проведен анализ интенсивности импорта технологий. В результате были выявлены тенденции изобретательской деятельности в Украине и основные направления импорта технологий, определены проблемы изобретательства и трансфера технологий в Украине и предложены направлення их решения. The article considers the possibility of using patent data for assessment of the international technology transfer effectiveness. The author substantiates the expediency of applying patent information to determine the perspective directions of innovative development of the region or country and to assess the effectiveness of international technology transfer. The article studies the dynamics of inventive activity in Ukraine in the regional, industrial aspects, and also by technological directions of the International Patent Classification (IPC). An analysis of the intensity of technology imports was also made. As a result, tendencies of inventive activity in Ukraine and the main directions of technology import were revealed. Problems of invention activity and technology transfer in Ukraine were identified and directions for their solution were suggested.