Адаптивне прогнозування як інструмент дослідження тенденцій розвиту фондового ринку України - Михайличенко, Н.М.; Мірошниченко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті досліджується сучасний стан фондового ринку України на основі використання інструментарію адаптивного прогнозування на прикладі облігацій внутрішньої держпозики як основного фінансового інструменту вітчизняного фондового ринку. Обрано лінійну адаптивну модель Брауна, як одну з найбільш поширених методик адаптивного прогнозування, що ґрунтується на розрахунку ковзного середнього. Використання цієї моделі дозволяє більш адекватно реагувати на коливання обсягів попиту, що впливає на дохід бірж-організаторів торгів. Моделі адаптивного прогнозування можуть розглядатися як зручний інструмент дослідження тенденцій розвитку фондового ринку України в цілому, а також динаміки його окремих фондових інструментів. В статье исследуется современное состояние фондового рынка Украины на основе использования инструментария адаптивного прогнозирования на примере облигаций внутреннего госзайма как основного финансового инструмента отечественного фондового рынка. Выбрана линейная адаптивная модель Брауна, как одна из наиболее распространенных методик адаптивного прогнозирования, основанная на расчете скользящего среднего. Использование этой модели позволяет более адекватно реагировать на колебания объемов спроса, который влияет на доход бирж-организаторов торгов. Модели адаптивного прогнозирования могут рассматриваться как удобный инструмент исследования тенденций развития фондового рынка Украины в целом, а также динамики его отдельных фондовых инструментов. The article investigates the current state of the stock market of Ukraine on the basis of the use of adaptive forecasting tools on the example of domestic government bonds as the main financial instrument of the domestic stock market. We chose Braun's linear adaptive model as one of the most common adaptive forecasting techniques based on the moving average. The use of this model allows us to respond more adequately to the fluctuations in demand, which affects the income of the bidding exchanges. The models of adaptive forecasting can be considered as a convenient tool for studying trends in the development of the stock market of Ukraine as a whole, as well as the dynamics of its individual stock instruments.