Методика оценки управления стратегическим риском банка - Рабыко, И.Н. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
В статье обосновывается необходимость оценки и мониторинга стратегического риска банка на постоянной основе. Представлена авторская методика оценки управления стратегическим риском банка, основанная на международных принципах Базельского комитета по надзору за банками, международных стандартах финансовой отчетности и действующего законодательства Республики Беларусь. Методика состоит из нескольких этапов, включающих сбор информации для оценки, распределение информации по критериям оценки, присвоение баллов каждому критерию на основании профессионального суждения и шкалы оценки, суммирование оценок и определение итоговой оценки, определение степени эффективности управления стратегическим риском банка. Данная оценка может использоваться банком при применении мер по повышению эффективности управления стратегическим риском банка. Это способствует дополнительному контролю со стороны собственников банка, топ-менеджмента за системой управления стратегическим риском банка и мерами, направленными на эффективность управления им. Методика апробирована и используется в банковской системе. У статті обґрунтовується необхідність оцінки і моніторингу стратегічного ризику банку на постійній основі. Представлено авторську методику оцінки управління стратегічним ризиком банку, яка заснована на міжнародних принципах Базельського комітету з нагляду за банками, міжнародних стандартах фінансової звітності та чинного законодавства Республіки Білорусь. Методика складається з декількох етапів, що включають збір інформації для оцінки, розподіл інформації за критеріями оцінки, привласнення балів кожним критерієм на підставі професійного судження і шкали оцінки, підсумовування оцінок і визначення підсумкової оцінки, визначення ступеня ефективності управління стратегічним ризиком банку. Дана оцінка може використовуватися банком при застосуванні заходів щодо підвищення ефективності управління стратегічним ризиком банку. Це сприяє додатковому контролю з боку власників банку, топ-менеджменту за системою управління стратегічним ризиком банку і заходами, спрямованими на ефективність управління ним. Методика апробована і використовується в банківській системі. The article proves the need to assess and monitor the strategic risk of the bank on an ongoing basis. The author's methodology for assessing the management of strategic risk of the bank, based on the international principles of the Basel Committee of Banking Supervision, international standards of financial reporting and current legislation of the Republic of Belarus, is presented. The methodology consists of several stages, including the collection of information for risk assessment, the distribution of information between criteria of assessment, the assignment of scores to each criteria on the basis of expert judgment and the scale of assessment, the summing of scores and the determination of the final score, and the determination of the degree of efficiency of the strategic risk management system of the bank. This assessment can be used by the bank in developing measures to improve the efficiency of strategic risk management of the bank. This methodology enables additional monitoring of the bank's strategic risk management system and measures aimed at its effective control by the bank's owners and top management. The methodology is approved and used in the banking system.