Волонтерство та волонтуризм: нестандартні форми зайнятості в туризмі - Крапівіна, Г.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
В статті досліджено волонтерську та волонтуристську діяльність як форму зайнятості в сучасних умовах. Волонтерство та волонтуризм в світі розглядаються як особлива сфера діяльності, якій притаманні й загальні закони економічного розвитку та єдині правила та закономірності діяльності, й особливості, пов'язані із специфікою надання волонтерських та волонтуристських послуг. Під впливом останніх закономірності розвитку волонтерства та волонтуризму набувають специфічних рис (у туризмі зокрема), які дозволяють визначити їх і поширенням соціально-трудових відносин, і туристичною діяльністю як зайнятістю в сучасних умовах. Процес трансформації соціально-трудових відносин перетинається з волонтерською та волонтуристською діяльністю на рівні її завдання, бо саме волонтерство та волонтуризм є діяльністю, що призначена для вирішення завдань, пов'язаних з майстерністю, освітою та професійною підготовкою, системою інтересів людини та їх розвитком, але вирішення цих завдань у волонтерстві, а особливо в волонтуризмі визначається значною специфікою. Волонтерство та волонтуризм виникли в процесі трансформації зайнятості в сучасних умовах та є симбіозом інноваційних форм соціально-трудових відносин та форм нестандартної зайнятості. В статье исследуются волонтерская и волонтуристская деятельность как форма занятости в современных условиях. Волонтерство и волонтуризм в мире рассматриваются как особая сфера деятельности, которой присущи и общие законы экономического развития и единые правила и закономерности деятельности, и особенности, связанные со спецификой предоставления волонтерских и волонтуристских услуг. Под влиянием последних закономерности развития волонтерства и волонтуризма приобретают специфические черты (в туризме в частности), которые позволяют определить их и расширением социально-трудовых отношений, и туристической деятельностью как занятостью в современных условиях. Процесс трансформации социально-трудовых отношений пересекается с волонтерской и волонтуристской деятельностью на уровне ее задач, потому что именно волонтерство и волонтуризм являются деятельностью, которая предназначена для решения задач, связанных с мастерством, образованием и профессиональной подготовкой, системой интересов человека и их развитием, но решение этих задач в волонтерстве, особенно в волонтуризме определяется со значительной спецификой. Волонтерство и волонтуризм возникли в процессе трансформации занятости в современных условиях и являются симбиозом инновационных форм социально-трудовых отношений и форм нестандартной занятости. The article explores volunteer and voluntourismer activities as a form of employment in modern conditions. Volunteering and voluntourism in the world are regarded as a special sphere of activity, which is characterized by general laws of economic development and uniform rules and patterns of activity, and features related to the specifics of providing volunteer and voluntourismer services. Under the influence of the latest patterns of development of volunteer and voluntourismer acquire specific features (in tourism in particular), which allow to determine them and the expansion of social and labor relations, and tourism activities as employment in modern conditions. The process of transformation of social and labor relations intersects with volunteer and voluntourismer activities at the level of its tasks, because it is volunteer and voluntourism that are activities that are designed to solve tasks related to skill, education and vocational training, the system of human interests and their development, but the solution These tasks in volunteering, especially in voluntourism, are determined with considerable specificity. Volunteering and voluntourism arose in the process of transforming employment in modern conditions and is a symbiosis of innovative forms of social and labor relations and forms of precarious work.