Особливості дії інфляції та її вплив на економіку України - Ареф'єва, О.В.; Пілецька, С.Т.; Мягких, І.М. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті узагальнено й обґрунтовано особливості наукових напрямів і шкіл щодо визначення сутності інфляції, причин і наслідків її дії на відповідних періодах розвитку економіки країн. Запропоновано модель впливу інфляції на рівень національної економіки, у якій органічно поєднуються чинники впливу на макро- і мікрорівнях, наслідки, які можуть виникнути при невчасному впливі на них. На макрорівні виділено також зміну напруженості в суспільстві, яка обумовлена зростанням (зниженням) дефіциту бюджету, можливість здійснення середньо- та довгострокового планування, а також рівень довіри до політики уряду, що відображають причини інфляції в країні. В статье обобщены и обоснованы особенности научных направлений и школ относительно определения сущности инфляции, причин и последствий ее действия на соответствующих периодах развития экономики стран. Предложена модель влияния инфляции на уровень национальной экономики, в которой органично сочетаются факторы влияния на макро- и микроуровнях, следствия, которые могут возникнуть при несвоевременном влиянии на них. На макроуровне выделены также изменения напряженности в обществе, которые обусловлены ростом (снижением) дефицита бюджета, возможность осуществления средне- и долгосрочного планирования, а также уровень доверия к политике правительства, которые отображают причины инфляции в стране. The article generalizes and substantiates the peculiarities of scientific directions and schools regarding the definition of the essence of inflation, the causes and consequences of its action at the relevant periods of development of the economies of countries. A model of the influence of inflation on the level of the national economy is proposed, in which the factors of influence on macro- and micro- levels are organically combined, the consequences that may arise from untimely influence on them. At the macro level, there are also changes in the tension in the society that are due to the growth (decrease) in the budget deficit, the possibility of implementing medium-long-term planning, and the level of confidence in government policy that reflect the causes of inflation in the country.