Внутрішні умови забезпечення ефективності процесу формування персоналу промислового підприємства - Придатько, Е.М. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Обґрунтовано доцільність виокремлення внутрішніх чинників впливу на процеси формування персоналу промислових підприємств. Встановлено основні чинники внутрішнього середовища, що різним чином впливають на забезпечення ефективності процесів формування персоналу промислового підприємства: прийнятий на підприємстві підхід по підбору персоналу; морально-психологічний клімат у колективі; прогресивність матеріально-технічного забезпечення виробничо-господарської діяльності; створена система прогресивного розвитку персоналу та дієвість профспілкової організації. На основі даних офіційної статистики здійснено кількісну оцінку ступеня впливу кожного з виокремлених внутрішніх чинників на протікання процесів формування персоналу промислових підприємств України. Здійснено висновки щодо впливу кожного чинника на процеси формування персоналу промислового підприємства. Обоснована целесообразность выделения внутренних факторов влияния на процессы формирования персонала промышленных предприятий. Установлены основные факторы внутренней среды, которые различным образом влияют на обеспечение эффективности процессов формирования персонала промышленного предприятия: принятый на предприятии подход к подбору персонала; морально-психологический климат в коллективе; прогрессивность материально-технического обеспечения производственно-хозяйственной деятельности; созданная система прогрессивного развития персонала и действенность профсоюзной организации. На основе данных официальной статистики выполнена количественная оценка степени влияния каждого из выделенных внутренних факторов на протекание процессов формирования персонала промышленных предприятий Украины. Сделаны выводы о влиянии каждого фактора на процессы формирования персонала промышленного предприятия. The expediency of distinguishing internal factors of influence on the processes of personnel formation of industrial enterprises is substantiated. The main factors of the internal environment that have different influence on ensuring the effectiveness of the processes of forming the personnel of an industrial enterprise are established: the approach to recruitment adopted at the enterprise; moral and psychological climate in the team; Progressiveness of material and technical support of production and economic activities; created a system of progressive development of personnel and the effectiveness of the trade union organization. Based on the official statistics, a quantitative assessment of the degree of influence of each of the identified internal factors on the course of the formation processes of the personnel of industrial enterprises of Ukraine was made. Conclusions are drawn about the influence of each factor on the processes of forming the personnel of an industrial enterprise.