Інтелектуальний капітал як фактор доданої вартості щодо забезпечення підвищення інвестиційної активності в державі - Бриль, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Обґрунтовано підхід до визначення структурної взаємодії чинників впливу на додану вартість підприємств, що забезпечують підвищення інвестиційної активності країни. Доведено залежність між державними інвестиціями в інфраструктуру та розвитком інтелектуального капіталу, людського капіталу, інвестиціями в промисловість та доданою вартістю. Виокремлено моделі впливу чинників на формування капітальних інвестицій, визначено в них вартість інтелектуального капіталу. Проаналізовано інноваційно-інвестиційну діяльність економіки України та визначено динаміку і взаємозв’язок інтелектуального капіталу як фактору доданої вартості для забезпечення підвищення інвестиційної активності. Обоснован подход к определению структурного взаимодействия факторов влияния на добавленную стоимость предприятий, обеспечивающих повышение инвестиционной активности страны. Доказана зависимость между государственными инвестициями в инфраструктуру и развитием интеллектуального капитала, человеческого капитала, инвестициями в промышленность и добавленной стоимостью. Выделены модели влияния факторов на формирование капитальных инвестиций, определена в них стоимость интеллектуального капитала. Проанализирована инновационно-инвестиционная деятельность экономики Украины и определена динамика и взаимосвязь интеллектуального капитала как фактора добавленной стоимости для обеспечения повышения инвестиционной активности. The approach to the definition of structural interaction of influencing factors on the value added of enterprises, which provide increase in investment activity of the country was substantiated. The dependence between public investment in infrastructure and the development of intellectual capital, human capital, industry investments and value added was proved. The models of influencing factors on formation of capital investments in which the value of intellectual capital is determined. Innovative and investment activity of the Ukrainian economy were analyzed. The dynamics and interconnection of intellectual capital as value added factor for ensuring increase in investment activity is defined.