Алгоритми синтезу оптимальної системи захисту інформації - Боня, Ю.Ю.; Новіков, О.М. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2007)
Розроблено математичну модель залежності середніх втрат при порушенні безпеки в інформаційно телекомунікаційних системах з відкритою архітектурою для випадку використання не абсолютно надійних засобів захисту. Сформульовано задачу математичного програмування, яка виникає при синтезі економічно ефективної системи захисту. Розроблено алгоритм розв’язання задачі цілочисельного сепарабельного програмування з використанням локально
стохастичних алгоритмів. Проведено дослідження його працездатності та ефективності. Використання розробленого алгоритму в якості складової спеціалізованих систем автоматизованого проектування дозволяє прискорити синтез систем захисту інформації з мінімальною вартістю засобів захисту в інформаційно телекомунікаційних системах з відкритою архітектурою. A mathematical model of the dependence of the mean losses on safety violation in information telecommunication systems with open architecture in the case of using non-absolutely reliable protection mechanisms was developed. The mathematical programming problem that emerges during synthesis of economically efficient protection system was defined. An algorithm for the integer separable programming problem solution was developed with the use of locally stochastic algorithms, and its efficiency and capacity for work were investigated. The use of this algorithm as a component of particularized computer aided desighn systems allows one to accelerate the synthesis of information protection systems with minimal total cost of protection mechanisms in information/telecommunication systems with open architecture. Разработана математическая модель зависимости средних потерь при нарушении безопасности в информационно-телекоммуникационных системах с открытой архитектурой для случая использования не абсолютно надежных средств защиты. Сформулирована задача математического программирования, которая возникает при синтезе экономически эффективной системы защиты. Разработан алгоритм решения задачи целочисленного сепарабельного программирования с применением локально-стохастических алгоритмов. Проведено исследование его работоспособности и эффективности. Использование разработанного алгоритма в качестве составляющей специализированных систем автоматизированного проектирования позволяет ускорить синтез систем защиты информации с минимальной стоимостью средств защиты в информационно-телекоммуникационных системах с открытой архитектурой.