Структурна стисливість металонанодисперсних полімерних систем - Колупаєв, Б.Б.; Колупаєв, Б.С.; Левчук, В.В.; Максимцев, Ю.Р.; Сідлецький, В.О. (Акустичний вісник, 2015)
Наведено результати досліджень структурної стисливості металонанодисперсних систем, отриманих на основі полівінілхлориду (ПВХ), в мегагерцовому діапазоні частот при 293≤Т≤353 К. Показано, що вона нерозривно пов'язана з об'ємною в'язкістю й залежить від типу і вмісту нанодисперсного металу як наповнювача матеріалу. На основі запропонованої моделі показано, що структурна частина об'ємної деформації змінюється з часом за законом релаксації. Проведено аналіз кількісних результатів щодо пружної і в'язкопружної деформації при зсуві, стиску-розтягу та об'ємному навантаженні композиту. Приведены результаты исследований структурной сжимаемости металлонанодисперсных систем, полученных на основе поливинилхлорида (ПВХ), в мегагерцовом диапазоне частот при 293≤Т≤353 К. Показано, что она неразрывно связана с объемной вязкостью и зависит от типа и содержания нанодисперсного металла как наполнителя материала. На основе предложенной модели показано, что структурная часть объемной деформации изменяется со временем по закону релаксации. Проведен анализ количественных результатов, касающихся упругой и вязкоупругой деформаций при сдвиге, сжатии-растяжении и объемном нагружении композита. The paper deals with comparing of calculated active and reactive components of the full admittance for several piezoceramic resonators with the experimental analogues. The mentioned resonators differ with their shapes, vibration modes and mechanical qualities. For comparison the graphs of calculated and measured curves are plotted in the same coordinate grid. It is shown that the general trends of both curves are similar, and mutual discrepancy may be as much as a few to tens percent.