О влиянии вида напряженного состояния на прочность сосудов высокого давления - Бабешко, М.Е.; Галишин, А.З.; Семенец, А.И.; Шевченко, Ю.Н. (Прикладная механика, 2015)
Запропоновано методику чисельного дослідження напружено-деформованого стану та міцності тонкостінного конструктивного елемента в процесі навантаження зростаючим внутрішнім тиском. Використано: визначальні рівняння теорії процесів пружнопластичного деформування ізотропних матеріалів вздовж траєкторій малої кривизни з урахуванням виду напруженого стану; співвідношення теорії тонких оболонок обертання; критерій міцності; метод розв’язання крайової задачі пластичності і відповідні комп’ютерні програми. Наведено числові результати по визначенню руйнівного навантаження. A technique is proposed for a numerical study of the stress-strain state and strength of a thin-walled structural member, when it is loaded by increasing internal pressure. The following tools of analysis are used: the constitutive equations for processes of elasto-plastic deformation of isotropic materials along the trajectories of small curvature with taking into account the type of stress state, the relationships of the theory of shells of revolution, the strength criterion, the method of solving the boundary problem of plasticity, and the corresponding computer programs. The numerical results on determination of the failure load are shown.