Насыщение почти периодических и хаотических аэроупругих колебаний пластинок при резонансном многомодовом взаимодействии - Аврамов, К.В.; Стрельникова, Е.А. (Прикладная механика, 2015)
Запропоновано новий підхід для аналізу аеропружних коливань тонких пластин. Він заснований на розв’язанні сингулярного інтегрального рівняння. Циркуляцію швидкості розкладено по узагальненим координатам коливань пластинки. Завдяки цьому аеропружні коливання описано системою з скінченним числом ступенів вільності відносно узагальнених координат пластинки. Досліджено наступний сценарій розвитку автоколивань: рух пластинки зазнають біфуркації Неймарка та перетворюються у квазіперіодичні коливання, які надалі перетворюються в хаотичні. A based on solution of a singular integral equation new approach is proposed to analyze the aeroelastic vibrations of thin plates. The circulation of velocity is expanded by the generalized coordinates of vibrations of plate. This ensures that the aeroelastic vibrations are described by a system of finite degree of freedom relative to generalized coordinates. A next scenario is studied: the motions of plate undergo the Naimark bifurcation and transform into the quasi-periodic vibrations that further transform into the chaotic ones.