Напряженное состояние разветвленных оболочек вращения с учетом поперечных сдвигов и обжатия - Беспалова, Е.И.; Урусова, Г.П. (Прикладная механика, 2015)
На основі некласичної оболонкової моделі, яка враховує поперечні зсуви та обтиск, розроблена методика визначення напруженого стану оболонок обертання з розгалуженою формою меридіану. Для розв’язання відповідних двовимірних задач в неоднозв’язних областях проведено зведення їх до одновимірних задач з подальшим роз’язанням методом ортогональної прогонки з автоматичним виконанням умов спряження. Ефект обтиску та аналіз напружень оболонкової системи в залежності від її параметрів проілюстровано на прикладі розрахунку реальної конструкції з відгалуженнями. The technique for stress analysis of shells of revolution with a branched meridian considering transverse shears and reduction is developed using nonclassical shell model. To solve the associated two-dimensional problems in not simply connected domains, they are reduced to one-dimensional ones, which are solved by the sweep orthogonal method with automatic satisfying matching conditions. The effect of reduction and analysis of stress state of shell system depending on its parameters are demonstrated by the example of calculation of a real shell with branches.