Резонансные осесимметричные колебания и виброразогрев вязкоупругой цилиндрической оболочки с пьезослоями при электромеханическом возбуждении - Киричок, И.Ф. (Прикладная механика, 2015)
Розв'язано задачу про вимушені осесиметричні коливання і дисипативний розігрів шарнірно закріпленої циліндричної оболонки з п'єзоелектричними шарами, один з яких виконує роль сенсора, а другий – актуатора. Розглянуто питання механічного і електричного збуджень коливань і можливість демпфування механічних коливань за допомогою подачі відповідної різниці потенціалів на електроди актуаторів. Досліджено особливості впливу температурної залежності в’язкопружних властивостей матеріалів на частотні залежності прогинів, температури вібророзігріву та електричного показника сенсора при гармонічному навантаженні в області основного резонансу згинної моди коливань оболонки. A problem is solved on the forced axisymmetric vibrations and dissipative heating of a hingedly supported cylindrical shell with piezoelectric layers, one of which is a sensor, whereas the second one is an actuator. The mechanical and electric excitation of vibrations is considered. Also, the possibility of damping the mechanical vibrations is studied by means of the voltage use at the piezolayers. The features of effect of the temperature dependence of viscoelastic properties of materials on the frequency dependence of deflections and the temperature of dissipative heating and the sensor electrical indicator are studied, when the shell is harmonically loaded in the range of the basic resonance of the bending mode of shell.