Метод развертывания космической тросовой системы с приведением к местной вертикали - Закржевский, А.Е. (Прикладная механика, 2015)
Розглянуто космічну зв'язку двох тіл, з'єднаних пружною невагомою ниткою. Сформульовано та теоретично обґрунтовано принципово новий підхід до розв’язування задачі розгортання космічної зв'язки двох тіл на круговій орбіті із приведенням її до місцевої вертикалі. Підхід засновано на використанні теореми про зміну моменту кількості руху. Він дозволяє побудувати програмне керування довжиною нитки, яка випускається, що забезпечує цілеспрямовану зміну моменту кількості руху зв'язки під дією моменту сил гравітаційного поля Землі до того значення, яке відповідає положенню розгорнутої зв'язки уздовж місцевої вертикалі. Наведений приклад застосування розробленого підходу до випадку розгортання конкретної зв'язки демонструє простоту використання методу на практиці, а також спосіб перевірки математичної моделі. A space tether of two bodies connected by an elastic massless string is studied. A new in principle approach to solving the problem on deployment of the space tether in a circular orbit with setting its to a local vertical is formulated and theoretically substantiated. This approach is based on use of the theorem on change of the moment of momentum. It allows to construct the program control of the length of letting out string that provides the purposeful change of the moment of momentum of the tether. The tether is under action of the moment of forces of the Earth gravitational field up to the value, which corresponds to a position of the deployed tether along the local vertical. An example of application of the developed approach to the case of deployment of the particular tether demonstrates a simplicity of using the method in practice as well as the way of verification of the mathematical model.