Моды колебаний тонких пьезокерамических цилиндрических колец с радиальной поляризацией - Карлаш, В.Л. (Прикладная механика, 2015)
Проведено експериментальне дослідження п’єзокерамічних циліндричних кілець з радіальною поляризацією. Показано, що синфазний резонанс має дуже інтенсивні коливання і коефіцієнт електромеханічного зв’язку. Розподіл внутрішніх механічних напружень вздовж висотної координати є подібним до косинуса, але відрізняється від нього в середній частині. Крайовий резонанс має високий рівень напружень біля кінців і є дуже слабким посередині. Розглянуто амплітудно-частотні та адмітансні характеристики. An experimental study of piezoceramic cylindrical rings with radial polarization is carried out. It is shown that in-phase resonance has very intensive vibration amplitudes and high coefficient of electromechanical coupling. A distribution of internal mechanical stresses along the height coordinate is like to cosine function, but differs from cosine in the middle part. The edge resonance shows the high level of stresses near ends and is very weak in the middle part. The amplitude-frequency and admittance characteristics are built and discussed.