Об устойчивости и закритическом поведении ортотропных цилиндрических оболочек с локальными прогибами - Семенюк, Н.П.; Жукова, Н.Б. (Прикладная механика, 2016)
Розроблено процедуру аналітичного розв’язання задачі про стійкість і післякритичне деформування ортотропних з врахуванням поперечних зсувів циліндричних оболонок при зовнішньому тиску та осьовому стиску. Оболонки, що розглядаються, геометрично недосконалі через наявність локального прогину, що має обмеження на обох осях системи координат. Задачу зведено до дослідження взаємодії мод, яким відповідають різні критичні навантаження ідеальних оболонок. При цьому використано асимптотичний метод Біскова – Хатчинсона. Методом неперервного навантаження побудовано рівноважні траєкторії для двох варіантів оболонок. A procedure of analytical solution is developed for the problem on stability and post-buckling of orthotropic cylindrical shell with allowance for transverse shear under the external pressure and axial compression. The shells under consideration are geometrically imperfect owing to presence the local deflection that has some restriction at both axes of coordinates. The problem is reduced to study of interaction of modes, to which the different critical loads of perfect shells correspond. Here the Byskov-Hatchinson asymptotical method is used. The equilibrium trajectories are constructed for two variants of shell by use of method of continuous loading.