Динамічна в'язкопружність металонанодисперсного полівінілхлориду - Колупаєв, Б.Б. (Гідродинаміка і акустика, 2018)
Наведено результати дослідження динамічної в'язкопружності металонанодисперсних систем, отриманих на основі полівінілхлориду (ПВХ), в мегагерцовому діапазоні частот при температурах 298 К ≤ T ≤ Tg+10 К. На основі аналізу особливостей енергообміну між елементами структури розглянутого композиту з'ясовано механізм виникнення динамічної в'язкості та її зв'язок з максвеллівською теорією релаксаційної в'язкопружності. Встановлене аналітичне співвідношення між динамічною в'язкістю, об'ємною та зсувною деформаціями дозволяє прогнозувати поведінку ПВХ-систем у механічних та температурних полях. Приведены результаты исследования динамической вязкоупругости металлонанодисперсных систем, полученных на основе поливинилхлорида (ПВХ), в мегагерцовом диапазоне частот при температурах 298 К ≤ T ≤ Tg+10 К. На основании анализа особенностей энергообмена между элементами структуры рассматриваемого композита установлен механизм возникновения динамической вязкости и ее взаимосвязь с максвелловской теорией релаксационной вязкоупругости. Установленные аналитические соотношения между динамической вязкостью, объемной и сдвиговой деформациями позволяют прогнозировать поведение ПВХ-систем в механических и температурных полях. The paper deals with presenting of results of studying of a dynamic viscoelasticity of the metalnanodispersible systems obtained on the basis of a polyvinylchloride (PVC) in Megahertz frequency range at the temperatures of 298 K ≤ T ≤ Tg+10 K. From the analysis of peculiarities of energy exchange between the structural elements of the considered composite, the mechanism of emergence of the dynamic viscosity and its interrelation with the Maxwell theory of relaxation viscoelasticity are revealed. The derived analytical relations between the dynamic viscosity, volume and a shear strains allow the prediction of the PVC systems behavior in the mechanical and temperature fields.