Про Національну доповідь «Україна: шлях до консолідації суспільства» (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 18 квітня 2018 р.) - Пирожков, С.І. (Вісник НАН України, 2018)
У виступі представлено чергову Національну доповідь, підготовлену науковцями Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України, в якій ґрунтовно досліджено проблеми консолідації українського суспільства на сучасному етапі, окреслено перспективи зміцнення національної єдності,
зроблено висновки щодо причин конфронтаційних явищ у суспільних відносинах, а також надано пропозиції стосовно формування моделі національної єдності та розроблення стратегії її досягнення.