Кріобіологічний постамент Нобелівської премії з хімії 2017 р. - Гольцев, А.М. (Вісник НАН України, 2018)
У статті обговорено основні результати досліджень лауреатів Нобелівської премії з хімії 2017 р. Жака Дюбоше (Jacques Dubochet), Йоахіма Франка (Joachim Frank) і Річарда Гендерсона (Richard Henderson). Представлено історичну ретроспективу розвитку досліджень з кріоелектронної мікроскопії. Обґрунтовано важливість цього відкриття для сучасної науки. Окреслено основні переваги використання кріоелектронної мікроскопії з високою роздільною здатністю для визначення структури біомолекул у розчині. Розглянуто практичне значення цього методу досліджень для медицини і біотехнології, насамперед у галузі створення нових лікарських препаратів, а також ідентифікації нових хвороб. The article explained the core messages of the research of the Nobel Prize winners in chemistry for 2017 Jacques Dubochet, Joachim Frank, and Richard Henderson. The development of cryo-electron microscopy research was presented in historical retrospective. There was substantiated the importance of this discovery for the current scientific community. The main advantages of using a high-resolution cryo-electron microscopy for determining the structure of biomolecules in solution were outlined. The review considered the practical importance of this research for medicine and biotechnology, namely in designing novel therapeutic drugs and identification of new diseases.