Глобалізація ноосфери: проблеми, виклики, перспективи - Кириленко, І.Г. (Вісник НАН України, 2018)
У статті автор розмірковує над гострою проблемою дисбалансу сучасного
розвитку людської цивілізації, пов’язаного передусім з непомірним зростанням споживання матеріальних благ за рахунок виснажливої експлуатації природних ресурсів, зокрема первинних невідновних енергоресурсів,
для задоволення своїх постійно зростаючих потреб. На його думку, вже
найближчим часом неминуча радикальна енергетична і світоглядна трансформація світу, спрямована на змінення ресурсної бази, запровадження
розумного споживання, раціонального використання і збереження природних ресурсів для майбутніх поколінь. З огляду на це сьогодні, як ніколи раніше, актуальним стає вчення академіка В.І. Вернадського про ноосферу як
наступний щабель розвитку людства.