Біохімічні та цитогенетичні показники лімфоцитів периферичної крові хворих на рак передміхурової залози - Дьоміна, Е.А.; Стаховський, Е.О.; Сафронова, О.В.; Дружина, М.О.; Маковецька, Л.І.; Главін, О.А.; Семиглазова, Т.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Показано міжіндивідуальну варіабельність радіочутливості хворих на рак передміхурової залози, а також
підвищення частоти хромосомних обмінів у лімфоцитах крові, що пов'язано із пригніченням процесів репарації подвійних розривів ДНК. Пацієнти з високою активністю вільнорадикальних процесів та підвищеним
рівнем аберацій хромосом потребують додаткових реабілітаційних заходів з метою профілактики променевих ускладнень. Показана межиндивидуальная вариабельность радиочувствительности больных раком предстательной
железы, а также повышение частоты хромосомных обменов в лимфоцитах крови, что связано с угнетением процессов репарации двойных разрывов ДНК. Пациентам с высокой активностью свободнорадикальных процессов рекомендуються дополнительные реабилитационные мероприятия с целью профилактики лучевых осложнений. We discuss the interindividual variability of prostate cancer patients’ radiosensitivity, as well as an increase in
the frequency of chromosomal exchanges in blood lymphocytes, which is associated with the inhibition of the
DNA doublebreak
repair. Patients with high activity of free radical processes require additional rehabilitation
measures to prevent radiation complications.