Про розвиток зони ослаблених зв'язків, що передує зародженню тріщини Коттрелла - Камінський, А.О.; Кіпніс, Л.А.; Поліщук, Т.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Визначено довжину маломасштабної вузької зони ослаблених зв'язків (зони передруйнування) в точці перетину ліній мікропластичного деформування (ліній ковзання) у пружному тілі. Зона передруйнування
моделюється лінією розриву нормального переміщення. Розвиток цієї зони передує зародженню тріщини за
механізмом Коттрелла. Точний розв'язок відповідної задачі лінійної теорії пружності побудовано методом
Вінера-Гопфа. Определена длина маломасштабной узкой зоны ослабленных связей (зоны предразрушения) в точке пересечения линий микропластического деформирования (линий скольжения) в упругом теле. Зона предразрушения моделируется линией разрыва нормального смещения. Развитие этой зоны предшествует зарождению трещины по механизму Коттрелла. Точное решение соответствующей задачи линейной теории
упругости построено методом Винера-Хопфа. The length of the small-scale narrow zone of weakened bonds (prefracture zone) at the point of intersection of
the lines of microplastic deformation (slip lines) in the elastic body is found. The prefracture zone is modeled
by the line of rupture of a normal displacement. The development of this zone precedes the crack initiation
by Cottrell’s mechanism. The exact solution of the corresponding problem of the linear theory of elasticity is
constructed by the Wiener—Hopf method.