Зв'язок радонових та геомагнітних аномалій території України - Орлюк, М.І.; Марченко, А.В.; Яцевський, П.І. (Доповіді НАН України, 2018)
Виявлення та оцінка областей концентрації радону є актуальною задачею при вивченні екологічної безпеки
території для проживання людей. Показано, що радонові аномалії продукуються радіоактивними елементами торієм і ураном, які концентруються в радіоактивних мінералах. За результатами якісного аналізу
виявлено кореляцію радонових та уранових аномалій з від’ємними магнітними аномаліями регіонального
та локального класів і з розломами північно-західного та широтного простягання. Запропоновано фізико-мінералогічне та тектонічне обґрунтування такого зв’язку. Він зумовлений насамперед закономірним зменшенням концентрації феромагнітних мінералів та збільшенням радіоактивних мінералів у ряду зміни кислотності порід: ультраосновні — основні — середні — кислі. Відповідно, опосередковано основними джерелами радонових аномалій є гранітоїди та альбітити, які характеризуються мінімальними величинами
намагніченості. Отже, слабка намагніченість та підвищений вміст радіоактивних мінералів у цих породах
у поєднанні з глибинними розломами та зонами тріщинуватості в загальних рисах пояснюють зв’язок радонових і магнітних аномалій. Выявление и оценка областей концентрации радона является актуальной задачей при изучении экологической безопасности территории для проживания людей. Показано, что радоновые аномалии продуцируются радиоактивными элементами торием и ураном, которые концентрируются в радиоактивных
минералах. По результатам качественного анализа выявлена корреляция радоновых и урановых аномалий
с отрицательными магнитными аномалиями регионального и локального классов и с разломами северо-западного и широтного простирания. Предложено физико-минералогическое и тектоническое обоснование такой связи. Она обусловлена прежде всего закономерным уменьшением концентрации ферромагнитных минералов и увеличением радиоактивных минералов в ряду изменения кислотности пород:
ультраосновные — основные — средние — кислые. Соответственно, основными источниками радоновых
аномалий являются гранитоиды и альбититы, которые характеризуются минимальными величинами намагниченности. Следовательно, слабая намагниченность и повышенное содержание радиоактивных минералов в этих породах в сочетании с глубинными разломами и зонами трещиноватости в общих чертах
объясняют связь радоновых и магнитных аномалий. The appearance and estimation of the radon concentration areas are an urgent task in the study of the environmental
safety for the people living. According to the research, radon anomalies are caused by radioactive elements
thorium and uranium, which are concentrated in radioactive minerals. In this work, based on the qualitative
analysis, the correlation of radon and uranium anomalies with negative magnetic anomalies of regional and local
classes and with faults of northwestern and latitudinal directions is revealed. A physicomineralogical
tectonic
basis for such a connection is proposed. It is caused, first of all, by a regular decrease in the concentration of ferromagnetic minerals and by an increase in radioactive minerals in the series of changes in the acidity of rocks:
ultrabasic —basic—medium—acidic. Therefore, indirectly, the main sources of radon anomalies are granitoids
and albitites, which are characterized by the minimum values of magnetization. Thus, a weak magnetization
and an increased content of radioactive minerals in these rocks in conjunction with deep faults and zones of
cracking explain, in general terms, the relationship of radon and magnetic anomalies.