Образний підхід до кількісної оцінки цінності інформації - Заяць, В.М.; Заяць, М.М. (Доповіді НАН України, 2018)
На основі теорії образів запропоновано новий підхід, який дає змогу кількісно оцінити цінність інформації.
Розглянуто різні підходи до визначення та обчислення основних понять теорії інформації, зокрема, кількості
інформації та оцінки її цінності, виходячи із статистичних міркувань (класичний підхід), теорії алгоритмів
(алгоритмічний підхід) та теорії розпізнавання образів (образний підхід). Проведено їх аналіз, відзначено
межі їх використання та області ефективного застосування. На основе теории образов предложен новый подход, который позволяет количественно оценить ценность
информации. Рассмотрены различные подходы к определению и вычислению основных понятий теории
информации, в частности, количества информации и оценки ее ценности, исходя из статистических соображений (классический подход), теории алгоритмов (алгоритмический подход) и теории распознавания
образов (образный подход). Проведен их анализ, отмечены пределы их использования и области эффективного применения. On the basis of the theory of pattern recognition, a new approach is proposed that allows one to quantify the
value of information. Different approaches to the determination and calculation of basic concepts of information
theory are considered, in particular, the amount of information and evaluation of its value, based on statistical
considerations (the classical approach), the theory of algorithms (algorithmic approach), and the theory of
pattern recognition (figurative approach). Their analysis is carried out, and the limits of their use and the fields
of effective application are marked.