Геохимия дайковых пород Аргентинских островов и прилегающей части Антарктического полуострова (Западная Антарктида) - Артеменко, Г.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Дайковые породы района Аргентинских островов и прилегающей части Антарктического полуострова
по геохимическим характеристикам соответствуют зрелым островодужным образованиям известково-щелочного ряда. Они образовались на умеренных глубинах за счет плавления метасоматизированного
мантийного источника. К примитивным (исходным) расплавам, вероятно, близок состав высокомагнезиальных дайковых пород. Вариации составов дайковых базитов обусловлены, очевидно, фракционной кристаллизацией с доминантой клинопироксена на ликвидусе до ~5 мас. %, а после — плагиоклаза, роговой обманки и рудного минерала (вероятно, титаномагнетита). Продуктов глубинных мантийных (плюмовых)
источников в выборке отобранных образцов не обнаружено. Дайкові породи району Аргентинських островів та прилеглої частини Антарктичного півострова за геохімічними характеристикам є зрілими островодуговими утвореннями вапнисто-лужного ряду. Вони утворилися на помірних глибинах за рахунок плавлення метасоматизованого мантійного джерела. Примітивні (вихідні) розплави, ймовірно, близькі за складом до високомагнезіальних дайкових порід. Варіації
складу дайкових базитів обумовлені, вірогідно, фракційною кристалізацією з домінантою клінопіроксену
на ліквідусі до ~ 5 мас. %, а після — плагіоклазу, рогової обманки і рудного мінералу (ймовірно, титано-
магнетиту). Продуктів глибинних мантійних (плюмових) джерел у вибірці відібраних зразків не виявлено. The dike rocks in the area of the Argentine Islands and the near part of the Antarctic Peninsula by geochemical
characteristics are mature island-arc matter of calc-alkaline formations that were formed moderate depths due
to the melting of a metasomatic mantle source. The primitive (outgoing) melts are, probably, close by the
composition to high-magnesium dike rocks. Variations in the composition of dike basites can be associa ted
with the fractional crystallization with clinopyroxene admixtures dominant in liquidase to ∼ 5% by weight, and
after — plagioclase, hornblende, and ore minerals (probably, titanomagntite). The products of deep mantle (plum)
sources in the selected samples were not detected.