Синтез та будова KInP₂O₇, одержаного з розплавів K–In–P–Mo–O - Кисельов, Д.В.; Теребіленко, К.В.; Петренко, О.В.; Баумер, В.М.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглянуто особливості синтезу та структуру KInP₂O₇, отриманого з фосфатно-молібдатних розплавів. Сполука кристалізується в моноклінній сингонії, пр. гр. P2₁/c (14), a = 7,4092(1), b = 10,3990(1), c = 8,3966(1) Å, β = 106,23(0)°, V = 621,16(36) Å³. Основою структури KInP₂O₇ є жорсткий тривимірний
каркас [InP₂O₇]∞, що утворений ізольованими октаедрами InO₆, які зв’язані між собою шістьома дифосфатними групами. Така архітектура аніонної підгратки формує гексагональні тунелі вздовж осі с, в яких
розташовані катіони калію. Легування дослідженого фосфату рідкісноземельними іонами відкриває можливості його практичного використання як основи люмінофорів. Рассмотрены особенности синтеза и структура KInP₂O₇, полученного из фосфатно-молибдатных расплавов. Соединение кристаллизуется в моноклинной сингонии пр. гр. P2₁/c (14), a = 7,4092(1),
b = 10,3990(1), c = 8,3966(1), β = 106,23(0)°, V = 621,16(36) Å³. В основе строения KInP₂O₇ лежит жесткий трехмерный каркас [InP₂O₇]∞, образованный изолированными октаэдрами InO₆, которые между собой связаны шестью дифосфатными группами. Такая архитектура анионной подрешетки формирует гексагональные каналы вдоль оси с, в которых размещаются катионы калия. Легирование исследованного фосфата редкоземельными ионами открывает возможность его практического использования в качестве основы для люминофоров. The peculiarities of the crystallization from mixed phosphate — molybdate melts and the structure of KInP₂O₇
have been investigated. The compound crystallizes in a monoclinic system, space group P2₁/c (14), a = 7.4092(1),
b = 10.3990(1), c = 8.3966(1), β = 106.23(0)°, V = 621.16(36) Å³. The three-dimensional framework [InP₂O₇]∞
consists of isolated InO₆ octahedra interlinked by six pyrophosphate groups. This type of architecture of
the anionic sublattice forms hexagonal channels, where potassium cations are located. Doping the host studied
with rare-earth metals would open a possibility of its practical application as a base of the phosphors.