Молекулярне профілювання пухлин передміхурової залози - Геращенко, Г.В.; Риндич, А.В.; Кашуба, В.І. (Доповіді НАН України, 2018)
Встановлено рівень відносної експресії 56 генів у аденокарциномах передміхурової залози (Т), парних умовних нормах (N) та аденомах (А). Знайдено 30 генів, що мають диференційну експресію у Т в порівнянні з А. Серед них гени, що пов’язані з раком передміхурової залози та простат-специфічні — AR, KRT18, MMP9, PTEN, TMPRSS2:ERG, VIM, ESR1, GCR, PDL1, PRLR, SRD5A2, VDR, три гени довгих некодуючих РНК — PCA3, SCHLAP1, HOTAIR, ряд генів, що характеризують стан мікрооточення пухлин (фібробласти, лімфоцити, макрофаги) — THY1, CXCL12, CXCL14, CTGF, HIF1A, FAP, IFNB1, CTLA4, IL1RL1, IL1R1, CD163, CCR4, CCL17, CCL22, NOS2A. 29 генів з 56 досліджених мають значущі кореляції відносної експресії у Т з клінічними та патологічними характеристиками пухлин (ступінь Глісона, стадія, рівень простат-специфічних антигенів, вік). Отримані результати є основою для розробки набору молекулярного профілювання пухлин пе редміхурової залози. Установлен уровень относительной экспрессии 56 генов в аденокарциномах простаты (Т), парных условных нормах (N) и аденомах (А). Найдено 30 генов, имеющих дифференциальную экспрессию в Т по сравнению с А. Среди них гены, связанные с раком простаты и простат-специфические — AR, KRT18, MMP9, PTEN, TMPRSS2: ERG, VIM, ESR1, GCR, PDL1, PRLR, SRD5A2, VDR, три гена длинных некодирующих РНК — PCA3, SCHLAP1, HOTAIR, ряд генов, характеризующих состояние микроокружения опухолей (фибробласты, лимфоциты, макрофаги) — THY1, CXCL12, CXCL14, CTGF, HIF1A, FAP, IFNB1, CTLA4, IL1RL1, IL1R1, CD163, CCR4, CCL17, CCL22, NOS2A. 29 генов из 56 исследованных имеют значимые корреляции относительной экспрессии в Т с клиническими и патологическими характеристиками опухолей (степень Глисона, стадия, уровень ПСА, возраст). Полученные результаты являются основой для разработки набора молекулярного профилирования опухолей предстательной железы. We have detected the relative gene expression levels (RE) of 56 genes in prostate adenocarcinomas (T), paired conventionally normal tissues (N), and adenomas (A). We have found 30 differential expressed genes in T compa red with A. Among them, there were cancer-related and prostate specific genes (AR, KRT18, MMP9, PTEN, TMPRSS2: ERG, VIM, ESR1, GCR, PDL1, PRLR, SRD5A2, VDR), 3 genes of lncRNA (PCA3, SCHLAP1, HOTAIR), several genes characterizing the state of a tumor microenvironment (fibroblasts, lymphocytes, macrophages) (THY1, CXCL12, CXCL14, CTGF, HIF1A, FAP, IFNB1, CTLA4, IL1RL1, IL1R1, CD163, CCR4, CCL17, CCL22, NOS2A). It is found that 29 of 56 genes have significant RE correlations in T with clinical and pathological characteristics (Gleason score, stage, PSA level, age). The obtained results are the basis for the prostate tumors molecular profiling.