Часопис “Зона”: вияв народної пам'яті про репресії та ГУЛАГ - Колошук, Н. (Слово і Час, 2010)
У статті йдеться про часопис “Зона”, видаваний Всеукраїнським товариством політичних в'язнів і
репресованих з 1992 р. в Києві. Здебільшого він публікує спогади, мемуарні свідчення, вірші, а також
документи, нариси, публіцистичні й наукові (історичні/літературознавчі тощо) статті, котрі розповідають
про життєвий досвід колишніх в'язнів радянського ГУЛАГу, про долі українців – колишніх радянських
громадян, репресованих тоталітарним режимом у різні часи радянської історії – від 1917 р. до 1980-х рр. This article deals with the journal “Zona” (”The Zone”) which has been published since 1992 in Kyiv by the
Ukrainian League of political prisoners and victims of political repressions. The journal contains reminiscences,
memoir evidences, poems as well as documents, essays, journalistic and scientifi c (historic and literary) articles
dedicated to the experience of the former Gulag prisoners and of all those Ukrainians, who were repressed by
the totalitarian regime in different periods of Soviet history, that is, from 1917 till 1980. В статье идёт речь о журнале “Зона”, издаваемом
Всеукраинским объединением политзаключённых и
репрессированных с 1992 г. в Киеве. Большей частью в нём
публикуются воспоминания, мемуарные свидетельства,
стихи, а также документы, очерки, публицистические и
научные (исторические / литературоведческие и др.) статьи,
рассказывающие о жизненном опыте бывших узников
советского ГУЛАГа, о судьбах украинцев – бывших советских
граждан, репрессированных тоталитарным режимом в разные
годы советской истории – от 1917 до 1980-х гг.