Як підвищити готовність промисловості України до смарттрансформацій - Вишневський, В.П.; Князєв, С.І. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Прискорений розвиток смарт-промисловості, базованої на застосуванні сучасних кіберфізичних технологій, є домінуючою тенденцією у світі, яка у найближчі роки визначатиме конкурентні позиції національних економік.
Проблематика. Україні необхідно підвищити ступінь готовності до прискореного розвитку смарт-промисловості
(Індустрії 4.0) зважаючи на те, що її традиційна індустрія знаходиться на сьогодні у кризовому стані, а нова «розумна» промисловість ще не отримала належної уваги з боку держави.
Мета. Обґрунтувати заходи з підвищення ступеня готовності національної промисловості до смарт-трансформацій відповідно до актуальних світових тенденцій розвитку кіберфізичних виробничих екосистем.
Матеріали й методи. Порівняння рейтингів України, низки інших країн та світу в цілому за групами індикаторів
«інститути», «технології» й «економіка», які характеризують готовність промисловості до смарт-трансформацій.
Результати. Встановлено, що промисловість України, принаймні частково, зберігає свої виробничі та інноваційні можливості. Більш проблемною є ситуація з якістю базових економічних інститутів. А найбільш складним є питання
низького загального рівня розвитку вітчизняної економіки, а також неприпустиме відставання у розвитку сфери
науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), що зумовлене недостанім фінансуванням через
низький попит з боку бізнесу на науково-технічні розробки.
Висновки. У комплексі заходів з підвищення готовності промисловості України до смарт-трансформацій, най-
більшу увагу потрібно приділити підвищенню бізнесового попиту на науково-технічні розробки. Для цього потріб-
но трансформувати короткий горизонт бізнес-планування, обумовлений негативним впливом політичного циклу,
на довгий, шляхом створення довгострокових інститутів розвитку, що базуються на принципах незалежних регуляторних агентств. Introduction. Accelerated development of the smart industry based on the use of modern cyber-physical technologies,
is the worldwide dominant trend that will determine the competitive positions of national economies in the upcoming years.
Problem Statement. Ukraine needs to improve its readiness for accelerated development of the smart industry (industry
4.0), insofar as its conventional industry undergoes a crisis, while the new smart industry has not yet received due attention
from the government.
Purpose. To substantiate the measures for improving the readiness of the national industry for smart transformations
in accordance with the current world trends in the development of cyber-physical production ecosystems.
Materials and Methods. Comparing the ratings of Ukraine, some other countries, and the world as a whole by the
groups of indicators "institutions", "technologies," and "economy" characterizing the readiness of the industry for smart
transformations.
Results. The industry of Ukraine has been established to retain, at least partially, its productive and innovative capabilities.
The situation with the quality of basic economic institutions is more problematic. The toughest problems are a low
overall level of the domestic economy development, and an unacceptable backlog in the development of R&D due to insufficient
funding because of weak business demand for R&D products.
Conclusions. In the complex of measures to improve the readiness of Ukrainian industry for smart transformations, the
greatest attention should be paid to increasing the business demand for R&D products. This requires transforming the short
horizon of business planning, because of adverse influence of political cycle, to the long one by creating long-term development
institutions based on the principles of independent regulatory agencies. Введение. Ускоренное развитие смарт-индустрии, основанной на применении современных киберфизических
технологий, является доминирующей тенденцией в мире, которая в ближайшие годы будет определять конкурентные позиции национальных экономик.
Проблематика. Украине необходимо повысить степень готовности к ускоренному развитию смарт-индустрии
(Индустрии 4.0) учитывая, что ее традиционная промышленность находится сегодня в кризисном состоянии, а новая
«умная» промышленность еще не получила должного внимания со стороны государства.
Цель. Обосновать меры по повышению степени готовности национальной промышленности к смарт-трансформациям в соответствии с актуальными мировыми тенденциями развития киберфизических производственных экосистем.
Материалы и методы. Сравнение рейтингов Украины, ряда других стран и мира в целом по группам индикаторов «институты», «технологии» и «экономика», характеризующих готовность промышленности к смарт-трансформациям.
Результаты. Установлено, что промышленность Украины, по крайней мере, частично сохраняет свои производственные и инновационные возможности. Более проблемной является ситуация с качеством базовых экономических
институтов. А самый сложный вопрос — низкий общий уровень развития отечественной экономики, а также недопустимое отставание в развитии сферы научно-исследовательских и опытно-конструкторских работ (НИОКР), которое обусловлено недостаточным финансированием в связи с низким спросом со стороны бизнеса на научно-технические разработки.
Выводы. В комплексе мер по повышению готовности промышленности Украины к смарт-трансформациям, наибольшее внимание следует уделить повышению спроса бизнеса на научно-технические разработки. Для этого требуется трансформировать короткий горизонт бизнес-планирования, обусловленный негативным влиянием политического цикла, на длинный, путем создания долгосрочных институтов развития, основанных на принципах независимых
регуляторных агентств.