О моделях надежности программного обеспечения эргатических систем - Пошивалов, В.П.; Даниев, Ю.Ф. (Техническая механика, 2017)
Цель работы – анализ моделей и разработка подходов к обеспечению надежности программной составляющей эргатических систем. Проанализированы модели надежности программного обеспечения и отмечены особенности его отказов. Рассмотрены основные подходы к обеспечению надёжности программного обеспечения и отмечено, что они в полной мере не дают возможности практического применения для оценки надежности программного обеспечения. Выявлены факторы, влияющие на количество ошибок программного обеспечения, и факторы, способствующие повышению его надежности. Предложены пути, позволяющие повысить надежность программного обеспечения. Показано, что в качестве основных показателей надежности программного обеспечения эргатической системы необходимо использовать функцию надежности и среднее время между отказами. Мета роботи – аналіз моделей і розробка підходів до забезпечення надійності програмної складової ергатичних систем. Проаналізовано моделі надійності програмного забезпечення і відзначено особливості його відмов. Розглянуто основні підходи до забезпечення надійності програмного забезпечення та відзначено, що вони повною мірою не дають можливості практичного застосування для оцінки надійності програмного забезпечення. Виявлено фактори, що впливають на кількість помилок програмного забезпечення, і фактори, що сприяють підвищенню його надійності. Запропоновано шляхи, що дозволяють підвищити надійність програмного забезпечення. Показано, що у якосі основних показників надійності програмного забезпечення ергатичної системи необхідно використовувати функцію надійності й середній час між відмовами. The aim of this work is to analyze models of the reliability of the ergative system software component and to develop approaches to the assurance thereof. Software reliability models are analyzed, and the features of software failures are pointed out. Basic approaches to software reliability assurance are considered, and it is pointed out that in actual practice they do not allow one to assess software reliability in full measure. Factors that have an effect on the number of software errors and factors that enhance software reliability are identified. Ways to enhance software reliability are suggested. It is shown that the reliability function and the average time between failures must be used as the basic software reliability indices.