Определение размеров зоны неупругих деформаций вблизи выработок при свободном разрушении пород - Булич, Ю.Ю.; Головко, С.А. (Геотехнічна механіка, 2005)
Публікація представляє модель розподілу напружень поблизу кругового отвору при утворенні зони руйнування, в гідростатичних умовах зовнішнього навантаження. На відміну відомим рішенням, модель дозволяє більш детально врахувати особливості формування остатньої міцності в межах зони руйнування, в якій від контуру виробки в глибину масиву розглядаються три послідовних області порід з різними законами змінення остатньої міцності. У гірських порід в першій області поблизу контуру виробки остатня міцність відсутня. Остатня міцність востановлюється в другій області, та є сталою в третій. The paper is devoted to stress distribution model around a circular opening in a hydrostatic stress field, due-to the fracture zone development. Unlike to well-known solution the model is able take into account the rock residual strength value change in a fracture zone. For this purpose within the limits of a zone of destruction three areas with the different laws of change of residual strength are considered. At soils of the first area near to a head loop (circuit) of a development the residual strength is absent. The residual strength of soils is restored in the second area, and in third is saved fixed.