Критерій і метод оцінки професійної придатності операторів мобільної техніки до виконання робіт на промислових підприємствах - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2017)
Відмічено, що види виробничої діяльності людини у будь-якій сфері виконуються у двох варіантах: колективна праця з використанням стаціонарного обладнання і індивідуальна на мобільних машинах. Другий варіант висуває додаткові вимоги до індивідуальних якостей людини-оператора, зокрема, до його професійної придатності до виконання саме цього виду робіт. Професійна придатність залежить від багатьох чинників; майже всі вони не допускають ефективної формалізації і аналітичного опису, що вимагає застосування методів експертної оцінки ступеню професійної придатності з подальшим порівнянням думок експертів і їх кількісної спільної оцінки. Запропоновано метод оцінки професійної придатності операторів мобільної техніки, зокрема у гірничій промисловості, і наведено приклад його практичного застосування. Отмечено, что виды производственной деятельности человека в какой-либо сфере выполняются в двух вариантах: коллективный труд с использованием стационарного оборудования и индивидуальный на мобильных машинах. Второй вариант выдвигает дополнительные требования к индивидуальным качествам человека-оператора, в частности, к его профессиональной пригодности к выполнению именно этого вида работ. Профессиональная пригодность зависит от многих факторов; почти все они не допускают эффективной формализации и аналитического описания, что требует использования методов экспертной оценки степени профессиональной пригодности с последующим сравнением мнений экспертов и их количественной общей оценки. Предложен метод оценки профессиональной пригодности операторов мобильной техники, в частности, в горной промышленности, и приведен пример его практического применения. It is marked that types of production activity of man in any sphere are realized in two variants: collective work with the use of stationary equipment, and individual work on mobile machines. The second variant puts forward additional requirements to individual qualities of manoperator, in particular, to his/her professional fitness to execution of exactly this type of works. Professional fitness depends on many factors; almost all of them exclude effective formalization and analytical description, which require using of methods of expert’s estimation of professional fitness degree with subsequent comparison of experts’ opinions and general quantitative estimation of methods. Method for estimating professional fitness of mobile machine operators, in particular, in mining industry, is proposed, and example of its practical implementation is given.