Математическая модель целевой функции оптимизации режимов работы привода ленточного конвейера - Семенченко, А.К.; Стадник, Н.И.; Белицкий, П.В.; Семенченко, Д.А. (Геотехнічна механіка, 2017)
Целью работы является разработка и обоснование целевой функции для оптимизации режимов работы ленточного конвейера по критерию энергоэффективности. Объект исследования: процесс энергопотребления при транспортировании сыпучего груза ленточным конвейером с регулируемым приводом. Предмет исследования: обоснование параметров (переменных проектирования), наиболее влияющих на энергопотребление и разработка математической модели целевой функции с учётом этих параметров. В статье приведена целевая функция оптимизации режимов работы регулируемого привода ленточного конвейера от параметров конструкции электрической и механической компонент конвейера, и технологии транспортирования груза. Метою роботи є розробка та обґрунтування цільової функції для оптимізації режимів роботи приводу стрічкового конвеєра за критерієм енергоефективності. Об'єкт дослідження: процес енергоспоживання при транспортуванні сипучого вантажу стрічковим конвеєром з регульованим приводом. Предмет дослідження: обґрунтування параметрів (змінних проектування), які найбільше впливають на енергоспоживання і розробка математичної моделі цільової функції з урахуванням цих параметрів. У статті наведено залежність цільової функції оптимізації і режимів роботи регульованого приводу стрічкового конвеєра від параметрів конструкції електричної і механічної компонент конвеєра, і технології транспортування вантажу. Purpose of the study is to develop and justify target function for optimizing operation modes of the belt conveyor by energetic effectiveness criterion. Object of the study: energy consumption process during transportation of loose cargo by the belt conveyor with adjustable drive. Subject of the study: to validate parameters (design variables), which mostly affect the energy consumption, and to develop mathematical model of the target function with taking into account these parameters. The article shows dependence of the target function for optimizing operation modes of the belt conveyor with adjustable drive on the design parameters of electrical and mechanical components of the conveyor and technology of cargo transportation.