Гуманістичні виміри свободи в екзистенційній драматургії Лесі Українки та Ж.-П. Сартра - Шморгун, О. (Слово і Час, 2010)
Порівняльний аналіз екзистенційної драматургії Лесі Українки та Ж.-П.Сартра дає змогу показати
спільну для обох авторів філософську проблематику гуманістично-екзистенційних вимірів свободи
модерної людини. Особливість творчості Лесі Українки порівняно із Ж.-П.Сартром полягає у відсутності
морального ригоризму, абстрактного філософського схематизму у змалюванні героїв та ситуацій, що
надає її драматургії виразнішого, власне гуманістично-екзистенційного звучання. The comparative study of existentialist plays by Lesia Ukrayinka and Jean-Paul Sartre allowed us to fi gure
out the philosophical concepts of human freedom within the paradigm of Modernity common to both writers. In
this respect, the difference between the dramatic works written by Lesia Ukrayinka and those by Sartre is that
the former are not characterised either by moral rigour or by abstract philosophical schematism of characters
and situations typical of the latter and therefore could be described as more expressive manifestations of
humanistic existentialism. Сравнительный анализ экзистенциальной
драматургии Леси Украинки и Ж.-П. Сартра позволяет
показать общую для обоих авторов философскую
проблематику гуманистически-экзистенциальных
измерений души человека эпохи модерна. Особенность
творчества Леси Украинки по сравнению с Ж.-П.
Сартром состоит в отсутствии морального ригоризма,
абстрактного философского схематизма в изображении
героев и ситуаций, что придает ее драматургии
более выразительное, собственно гуманистически-
экзистенциальное звучание.