Освіта в сучасному світі: зміна концепції відповідно до вимог новітнього ринку праці - Грішнова, О.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2017)
Узагальнено роль освіти в сучасному світі як найважливішого чинника інтеграції людського розвитку, економічної стійкості та соціального прогресу в умовах нової економіки. Визначено загальносвітові тенденції розвитку новітнього ринку праці, що спричиняють суттєві зміни в процесі залучення і реалізації людського капіталу та потребують зміни концепції професійної освіти. Систематизовано основні вимоги до сучасної професійної освіти в Україні. Встановлено стратегічні напрями розвитку освіти відповідно до вимог новітнього ринку праці. Обобщена роль образования в современном мире как важнейшего фактора интеграции человеческого развития, экономической устойчивости и социального прогресса в условиях новой экономики. Определены общемировые тенденции развития нового рынка труда, которые вызывают существенные изменения в процессе привлечения и реализации человеческого капитала и требуют изменения концепции профессионального образования. Систематизированы основные требования к современному профессиональному образованию в Украине. Установлены стратегические направления развития образования в соответствии с требованиями нового рынка труда. The education role in the modern world as most important factor of integration of human development, economic stability and social progress in conditions of new economy is generalized. Universal tendencies of development of new labor market which cause essential changes in process of attraction and realization of the human capital are allocated and demand change of the concept of professional education. The main requirements to modern professional education in Ukraine are systematized. The strategic directions of development of education according to requirements of new labor market are defined.