Бюджетно-податкова політика України в умовах децентралізації: доходи місцевих бюджетів - Островецький, В.І. (Управління економікою: теорія та практика, 2017)
У статті проаналізовано основні тенденції процесу децентралізації державного управління, а також світовий досвід і вітчизняна практика формування доходів бюджетів різного рівня. З урахуванням потреби у збалансуванні інтересів держави, органів місцевого самоврядування та платників податків обґрунтовано рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення механізму формування доходів бюджетів органів місцевого самоврядування, у тому числі за рахунок удосконалення податкової амортизації, оподаткування доходів фізичних осіб та споживання підакцизних товарів. В статье анализируются основные тенденции процесса децентрализации государственного управления, а также мировой опыт и отечественная практика формирования доходов бюджетов разного уровня. С учетом потребности в сбалансированности интересов государства, органов местного самоуправления и налогоплательщиков обоснованы рекомендации и предложения по совершенствованию механизма формирования доходов бюджетов органов местного самоуправления, в том числе за счет совершенствования налоговой амортизации, налогообложения доходов физических лиц и потребления подакцизных товаров. The article is considered the main trends of government decentralization process, as well as international experience and domestic practice of forming different level of budget revenues. Recommendations and proposals for improving the mechanism of formation of revenue of budgets of local governments, including by improving tax depreciation, taxation of individuals' income and consumption of excisable goods is suggested with account the needs of balanced interests of the state, local governments and taxpayers.