Особливості стратегічного управління промисловими підприємствами - Сиволап, Л.А (Управління економікою: теорія та практика, 2017)
Функціонування будь-якого підприємства відбувається під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища на кінцевий результат діяльності підприємства. Для більш успішного пристосування до сучасного стану зовнішнього середовища керівництву підприємства необхідно звернути увагу на формування стратегії підприємства. Сучасні кризові явища в економіці та нестабільна політична ситуація довели, що більшість вітчизняних промислових підприємств не готові до таких негативних явищ. Виявлено потребу в розгляді особливостей стратегічного виробництва для формування ефективної стратегії управління підприємством в умовах сьогодення.
Наведено різні підходи до визначення сутності стратегічного управління. Охарактеризовано концепцію стратегічного управління. Визначено концептуальні підходи до управління результатами діяльності промислового підприємства. Розкрито етапи формування стратегії збалансованого розвитку промислового підприємства. Досліджено сучасний стан промислових підприємств України за допомогою SWOT-аналізу.
Наведено авторське визначення сутності стратегічного управління. Запропоновано вдосконалити етапи формування стратегії збалансованого розвитку промислового підприємства за допомогою введення додаткового етапу моніторингу ефективності стратегії збалансованого розвитку та її поліпшення. Запропоновано заходи щодо поліпшення стратегії управління на промислових підприємствах. Функционирование любого предприятия происходит под влиянием внешней и внутренней среды на конечный результат деятельности предприятия. Для более успешного приспособления к современному состоянию внешней среды руководству предприятия необходимо обратить внимание на формирование стратегии предприятия. Современные кризисные явления в экономике и нестабильная политическая ситуация показали, что большинство отечественных промышленных предприятий не готовы к таким негативным явлениям. Выявлена потребность в рассмотрении особенностей стратегического управления для формирования эффективной стратегии управления предприятием в современных условиях.
Представлены различные подходы к определению сущности стратегического управления. Охарактеризована концепция стратегического управления. Определены концептуальные подходы к управлению результатами деятельности промышленного предприятия. Раскрыты этапы формирования стратегии устойчивого развития промышленного предприятия. Исследовано современное состояние промышленных предприятий Украины с помощью SWOT-анализа.
Приведено авторское определение сущности стратегического управления. Предложено усовершенствовать этапы формирования стратегии устойчивого развития промышленного предприятия посредством введения дополнительного этапа мониторинга эффективности стратегии сбалансированного развития и ее улучшения. Предложены меры по улучшению стратегии управления на промышленных предприятиях. Functioning of any enterprise occurs under the influence of external and internal environment, which affects the final result of the enterprise. For a more successful adaptation to the present state of the environment, management of the enterprise needs to pay attention to the formation of the enterprise strategy. The current crisis in the economy and the unstable political situation have shown that most domestic industrial enterprises are not prepared for such negative phenomena. Consequently, there is a need to consider the peculiarities of strategic production to form an effective strategy for managing an enterprise in the present.
The purpose of gender is to determine the peculiarities of strategic management in an industrial enterprise. The subject of the study is the theoretical and practical principles in implementing the management strategy of an industrial enterprise. The paper presents different approaches to the definition of the essence of strategic management. The concept of strategic management is described and described. The conceptual approaches to management of results of activity of the industrial enterprise are determined. The stages of formation of the strategy of balanced development of the industrial enterprise are revealed. The present state of industrial enterprises of Ukraine is investigated by means of SWOT-analysis.
As a result of the research of the article the author defined the actual definition of the essence of strategic management. It is proposed to improve the stages of formation of the strategy of balanced development of the industrial enterprise by introducing an additional stage in monitoring the effectiveness of the strategy of balanced development and its improvement. Some measures to improve the management strategy at industrial enterprises are proposed.