Динаміка творчого процесу Шевченка-поета - Бородін, В. (Слово і Час, 2010)
У статті висвітлюється послідовність роботи Шевченка над поетичними творами – виникнення задуму, стадії формування тексту до його завершення. Матеріалами для дослідження проблеми стали свідчення самого поета в Щоденнику, листах, поезіях і повістях, спогади сучасників і реконструкція процесу творчості на підставі авторських рукописів – від первісних чорнових до остаточних чистових. The paper sheds light on the progression of Shevchenko’s poetic creation, from the initial concept of the text, through its multiphase formation, up to the fi nal editing. This research relies on the self-evidences of the poet explicated in his diary, his letters, poems and works of fiction, the memoirs of his contemporaries as well as on the writer’s manuscripts ranging from the preliminary drafts and sketches to the fair copies. В статье освещается последовательность работы Шевченко над поэтическими произведениями – возникновение замысла, стадии формирования текста до его завершения. Материалами для исследования проблемы стали свидетельства самого поэта в Журнале (Дневнике), письмах, поэзии и повестях, воспоминания современников и реконструкция процесса творчества на основании авторских рукописей – от первоначальных черновых до окончательных чистовых.