Урбаністичний простір у романах Юрія Андруховича - Севрук, О. (Слово і Час, 2010)
Стаття присвячена аналізу урбаністичної топології й урбанізму у творчості Юрія Андруховича. Андрухович у своїх романах удається до свідомої “урбанізації” української літератури, продовжуючи певну традицію, започатковану на межі ХІХ-ХХ століть і перервану в добу панування соціалістичного реалізму. Завдяки тематизації міста та властивих йому місць (корчма, таємничий дім, вежа тощо) автор пропонує інтерпретаційний ключ для прочитання своїх текстів. This text is an attempt to analyse urban topology and urbanism in the works by Yuriy Andrukhovych. In his novels, Andrukhovych deliberately embarks on the «urbanisation» of Ukrainian literature. In this way, he carries on with the tradition established at the turn of the 20th century and interrupted by the domination of socialist realism. The topoi of the city and its peculiar spaces (a pub, a mysterious house, a tower, etc.) provide the clues for reading his texts. Предлагаемый текст является попыткой анализа урбанистической топологии и урбанизма в творчестве Юрия Андруховича. Андрухович в своих романах сознательно “урбанизирует” украинскую литературу, продолжая таким образом определенную традицию, начатую на рубеже ХІХ-ХХ веков и прерванную во время властвования социалистического реализма в украинской литературе. Благодаря тематизации города и ему свойственных мест (кабак, таинственный дом, башня и др.) автор предлагает ключ для прочитания своих текстов.