Моделе-орієнтовний підхід до створення систем інтелектуального аналізу данних - Алєксєєнко, О.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Розглядається моделе-орієнтовний підхід до створення систем інтелектуального аналізу даних заснованих на Байєсівських мережах довіри. Запропоновано схему застосування даного підходу, з урахуванням всіх етапів, процесів, вхідних і вихідних даних. Розроблена формальна мова опису трансформацій моделей, заснована на предикатах першого порядку, технологіях трансформації XML-документів та стандартах обміну мета-даними XMI. Описано спосіб застосування стандарту MathML для опису Байєсівських алгоритмів на рівні моделей систем інтелектуального аналізу даних. The model-oriented approach is examined to the development of the systems of intellectual analysis of data (SIAD), based on the Bayesian belief networks. The usage scheme of this approach is offered, taking into account all his stages, processes, input and output data. A formal language is developed for description of model transformations, based on the first-order predicate logic, technologies of XML documents transformation and metadatas exchange based on XMI standards. The MathML standart usage for formal definition of the Bayesian mechanism at the different modeling level of the SIAD is described.