Використання нечітких моделей та генетичних алгоритмів для удосконалення режиму групового регулювання активної потужності на ГЕС - Літвінов, В.В.; Галько, Є.В. (Гідроенергетика України, 2016)
В статті запропоновано методи та моделі для покращення режимів роботи гідроагрегатів ГЕС у системі ГРАП. Розроблені зміни до алгоритму знижують загаль у кількість перевідних режимів гідроагрегатів. Сформовано нечітку модель для комплексного оцінювання технічного стану енергоблока ГЕС (турбіна, генератор, трансформатор, вимикач), за якою визначається пріоритет гідроагрегату в системі ГРАП. Також розроблено метод оптимального розподілу завдання центрального регулятора САРЧП між гідроагрегатами ГЕС.