Археологічні дослідження середньовічних поселень Чернігівського Полісся - Веремейчик, О. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті розглянуті етапи вивчення середньовічних сільських поселень Х–XIV ст. Чернігівського Полісся. Протягом першого етапу (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) відбувався процес накопичення інформації про різні категорії археологічних пам'яток, у тому числі й про сільські поселення давньоруського часу. Величезне значення у вивченні сільських пам’яток Х–XIV ст. відіграв XIV Археологічний з’їзд. Протягом наступного етапу (перша половина – середина ХХ ст.) вивчення регіону Чернігівського Полісся пройшло шлях від мозаїчного обстеження районів навколо Чернігова, Сосниці та Остра до масштабних археологічних робіт у Чернігові та Любечі та спеціальних досліджень археологічних пам’яток, у тому числі й сільських поселень уздовж берегів Десни та Дніпра та їхніх доплив – річок Білоус, Стрижень, Снов, Убідь та інших. На початкових етапах в обстеженнях брали участь співробітники місцевих музеїв, а у повоєнний період до робіт у регіоні долучилися науковці з Інститутів археології Києва, Ленінграда та Москви. З середини 70-х і до початку 90-х рр. тривав третій етап досліджень, який характеризується суцільним обстеженням значних територій Чернігівського Полісся та археологічними дослідженнями сільських поселень (Автуничі, Ліскове, Криниця, Овраменків Круг, Шумлай та інших). В дослідженнях брали участь як місцеві краєзнавці та археологи – Г.О. Кузнєцов, О.В. Шекун, В.П. Коваленко та інші, так і дослідники з Інституту археології НАНУ – О.П. Моця та інші. В результаті накопичені різні категорії артефактів та узагальнена інформація про галузі господарства, планіграфію, житлобудівництво, майнову та соціальну диференціацію сільського населення. З початку 90-х рр. ХХ ст. розпочинається четвертий етап досліджень, який характеризується поглибленим вивченням окремих сільських пам’яток в зоні робіт археологічних експедицій Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка – Шестовицької, Любецької, Лиственської, Виповзівської та інших. The article deals with the stages of studying the medieval rural settlements of the X-XIV centuries of Chernihiv Polissya. During the first stage (second half of the XIX – early XX centuries) there was a process of accumulating information about different categories of archaeological sites, including rural settlements of ancient times. The XIV Archaeological Congress had great significance in the study of rural monuments X-XIII centuries. During the next stage (the first half – mid XX centuries) the study of the Chernihiv Polissya region went from a partial survey of the areas around Chernigov, Sosnitsy and Ostra to large-scale archaeological works in Chernihiv and Lyubech, and special studies on archaeological sites, including rural settlements along the shores of Desna and Dnieper and their tributaries – the rivers Belous, Strizhen, Snov, Ubid and others. At the initial stages the survey involved employees of local museums, and in the post-war period, scientists from the Institutes of Archeology of Kyiv, Leningrad and Moscow joined the research in the region. From the mid-1970s to the beginning of the 1990s, the third stage of research continued, characterized by a full survey of significant areas of Chernihiv Polissya and archaeological research of rural settlements (Autunichi, Liskovoe, Krynica, Ovramenky Krug, Shumlay and others). Investigators included local historians and archaeologists – G.O. Kuznetsov, A.V. Shekun, V.P. Kovalenko and others, as well as researchers from the Institute of Archeology of the National Academy of Sciences of Ukraine such as O.P. Motsa and others. As a result, there were accumulated different categories of artifacts and generalized information on the branches of economy, planning, housing construction, property and social differentiation of the rural population. From the beginning of the 1990s the fourth stage of research begins, which is characterized by an in-depth study of some rural monuments in the work area of archaeological expeditions of the Chernigov National Pedagogical University named after TG Shevchenko such as Shestovitskaya, Lyubetskaya, Listvenska, Vipovsivskaya and others.