Європеєць з українською душею. До 165-річчя Василя Горленка - Забіяка, І. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті йдеться про Василя Горленка – одного з найвідоміших українських культурологів кінця ХІХ – поч. ХХ ст., ім’я якого, з одного боку, не належало до забутих імен:
воно зафіксоване в усіх фахових енциклопедіях, про нього написано чимало статей, він
згадується у спогадах сучасників, є навіть три монографії, з іншого боку, всього цього
дуже мало, виходячи з того, що зроблено Василем Петровичем. Тем, проблем, порушених у працях В. Горленка, дуже багато. Є такі, які й насьогодні надзвичайно важливі. В статье говорится о Василии Горленко – одном из самых известных украинских
культурологов конца XIX – нач. ХХ в., имя которого, с одной стороны, не было среди
забытых: оно зафиксировано во всех профессиональных энциклопедиях, о нем написано
немало статей, оно упоминается в воспоминаниях современников, есть даже три
монографии; с другой стороны, всего этого очень мало, исходя из того, что сделано
Василием Петровичем. Тем и проблем, затронутых в трудах В. Горленко, очень много.
Есть такие, которые и на сегодняшний день чрезвычайно важны. The article refers to Vasily Gorlenko – one of the most famous Ukrainian culturologists
of the late XIX – early 20th centuries. XX century. The name of which, on the one hand,
was not among the forgotten: it is recorded in all professional encyclopedias, many articles
have been written about it, it is mentioned in the memoirs of contemporaries, there are even
three monographs; on the other hand, all this is very little, based on what was done by Vasily
Petrovich. There are a lot of problems and problems mentioned in the works of V. Gorlenko.
There are some that are extremely important today.