Школа села Карпилівки - Пиріг, П.; Конопля, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У пропонованому дослідженні на основі широкого використання унікальних джерел,
виявлених в архіві та рідкісних періодичних виданнях, уперше в історіографії відтворюються на тлі розвитку вітчизняного освітнього процесу основні віхи історії освіти
в Карпилівці Козелецького району (входила до складу Остерського повіту й району) від
появи шкільництва в селі у XIX столітті до наших днів.
Найбільше уваги приділяється старій школі, сторінки історії якої випали з поля зору
дослідників і є на сьогодні практично забутими, маловідомими, а то й зовсім невідомими. В предлагаемом исследовании на основе широкого привлечения уникальных источников, выявленных в архиве и редкостных периодических изданиях, впервые в историографии воссоздаются на фоне развития отечественного образовательного процесса
основные вехи истории образования в Карпиловке (входила в состав Остерского уезда
и района) с момента появления школы в селе в XIX веке и до наших дней.
Главное внимание уделено старой школе, страницы истории которой выпали из поля
зрения исследователей и есть на сегодня практически забытыми, малоисследованными,
а то и вовсе неизвестными. This article is about history of education in Karpyliwka village. The research is based on
published and archival materials.