Гетьман Мазепа і події Північної війни в Україні (1708 – 1709) на сторінках газети «Віннерішес діаріум» - Дятлов, В. (Сiверянський лiтопис, 2018)
На основі перекладів повідомлень газети «Віннерішес діаріум» за 1708 – 1709
роки висвітлено події Північної війни, що відбувалися в Україні. Центральне місце в
оприлюднених документах, коментарях та аналітичних матеріалах до них посідає
постать гетьмана Івана Мазепи. Публікація документів дає можливість збагатити
джерельну базу для дослідження подій та процесів, що відбувалися в Україні на початку ХVІІІ століття. On the basis of translated messages of the newspaper «Wiennerisches Diarium», 1708-
1709, the events of the Northern War occurred in Ukraine are described. The figure of hetman
Ivan Mazepa takes the central place in the published documents, comments and analytical
materials to them. The publication of documents enables to enrich the source base for the study
of events and processes that took place in Ukraine in the beginning of the 17th-18th centuries.