Отаман Ангел – знакова постать повстанського руху на Чернігівщині доби Української революції (1918–1919 рр.) - Демченко, Т. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті проаналізовано сучасні наукові дослідження та стан джерельної бази до
історії повстанського руху на Чернігівщині, очолюваного отаманом Ангелом, наведено
архівні дані про його рід, названо дату народження селянського ватажка, визначені
спірні питання та нерозв’язані проблеми, пов'язані з цією непересічною постаттю доби
Визвольних змагань українського народу. В статье проанализированы современные научные исследования и состояние источниковой базы по истории повстанческого движения на Черниговщине, возглавляемого
атаманом Ангелом, наведены архивные данные о его роде, названа дата рождения
крестьянского предводителя, определены спорные вопросы и нерешенные проблемы,
связанные с этой незаурядной фигурой периода освободительного движения украинского народа. The article analyses modern scientific researches and the condition of the source base related
to the history of the insurgent movement in Chernihiv region headed by ataman Angel. It presents
the archival data about his family, date of birth of the peasants’ leader, determines controversial
and unresolved issues about this outstanding figure of the Ukrainian liberation movement.