Спільне і відмінне у двох поетиках Нектарія Трояновського (на матеріалі розділів про епічну поезію) - Циганок, О.; Винничук, С. (Сiверянський лiтопис, 2018)
Стаття присвячена зіставленню розділів про епічну поезію у двох курсах лекцій із
віршування викладача Києво-Могилянської академії Нектарія Трояновського – 1722/23
і 1723/24 навч. рр. Це єдині відомі на сьогодні дві давні поетики цього навчального закладу одного і того самого автора. Ставиться завдання з’ясувати спільне і відмінне
між двома курсами у розділах про епічну поезію. Автори статті дійшли висновку, що
Нектарій Трояновський бере за основу курс минулого року, але вносить у нього зміни в
плані мовно-стилістичного оформлення, послідовності частин, прикладів тощо. Статья посвящена сопоставлению разделов об эпической поэзии в двух курсах
лекций по стихосложению преподавателя Киево-Могилянской академии Нектария
Трояновского – 1722/23 и 1723/24 уч. гг. Это единственные известные на сегодня
две древние поэтики этого учебного заведения одного и того же автора. Ставится
задача выяснить общее и отличное между двумя курсами в разделах об эпической
поэзии. Авторы статьи пришли к выводу, что Нектарий Трояновский берет за основу
прошлогодний курс лекций, но вносит в него некоторые изменения в плане языково-стилистического оформления, последовательности частей, примеров и тому подобное. The article is dedicated to the comparison of sections on epic poetry in two lectures on versification
of Nectarius Troyanovsky, the teacher of the Kyiv-Mohyla Academy in the 1722/23
and the 1723/24 academic year. This is the only known to date two ancient treatises of this
educational institution of the same author. The task of the article is to find out the common
and different features between the two courses in the sections on epic poetry. The authors of
the article came to the conclusion that Nectarius Troyanovsky takes as a basis the course of
the previous year, but introduces some changes to it in terms of linguistic-stylistic design, the
sequence of parts, examples, etc.