Вплив ємнісної провідності ліній електропередачі надвисокої напруги на функціонування диференційно-фазного захисту шин в аварійних режимах - Ніценко, В.В.; Кулагін, Д.О.; Махлін, П.В. (Гідроенергетика України, 2017)
У статті розглянута актуальна науково-прикладна задача, що полягає у дослідженні впливу ємності ліній електропередачі надвисокого класу напруги на визначення дійсних співвідношень між фазами струмів приєднань в аварійних режимах енергосистеми диференційно фазним захистом шин, що може бути впроваджений у технічну експлуатацію у якості основного захисту збірних шин напругою 110-750 кВ розподільчих установок енергетичних об'єктів. Авторами проведено розрахунок аварійних режимів для реального енергетичного об'єкта, у якості якого була обрана одна з найбільш потужних підстанцій у Дніпровській електроенергетичній системі державного підприємства НЕК "Укренерго" — підстанція 750 кВ "Запорізька". Приведена однолінійна принципова схема даної підстанції, її розрахункова схема та схема заміщення. Розрахунок комплексних величин еквівалентних опорів схеми заміщення проводився для режиму з компенсацією ємнісної провідності повітря них ліній 750 кВ та для режиму без її компенсації. За отриманими результатами зроблено висновок про те, що ємнісна провідність повітряних ліній надвисокої напруги не призводить до порушення селективної дії диференційно-фазного захисту шин в аварійних режимах, що підтверджується виконанням умови спрацювання захисту при внутрішніх коротких замиканнях та умови його неспрацювання при зовнішніх коротких замиканнях, що дозволяє не враховувати вплив ємнісної провідності при розрахунку уставки параметра кута блокування даного типу захисту шин, а також не застосовувати додаткових засобів з компенсації ємнісної складової струму.